De afgesplitste divisie voor speciaalchemie van AkzoNobel wil onder de vleugels van investeringsmaatschappij Carlyle een aantal jaar autonoom groeien. Daarna ligt een beursgang het meest voor de hand.
Die boodschap gaf topman Charlie Shaver dinsdag mee bij de presentatie van de zelfstandige onderneming. “Onze nieuwe eigenaar Carlyle houdt bedrijven doorgaans vier tot zes jaar in de portefeuille. Gegeven de omvang van dit bedrijf is het meest waarschijnlijke scenario een terugkeer als zelfstandige onderneming op de beurs.”
De voormalige chemietak van AkzoNobel gaat verder onder de naam Nouryon, zo maakte het bedrijf dat nu in handen is van de Amerikaanse investeerder Carlyle en het Singaporese staatsfonds GIC dinsdag bekend. Het hoofdkantoor staat in Amsterdam.
Volgens topman Charlie Shaver begin het bedrijf aan een nieuw tijdperk waarin het beter dan ooit gepositioneerd is om succes te hebben. Met een jaaromzet van zo’n 5 miljard euro en tienduizend werknemers wereldwijd – waarvan ongeveer een kwart in Nederland – behoort Nouryon tot de grotere spelers in zijn segment.
Op eigen houtje groeien
Plannen voor een radicale strategiewijziging zijn er niet, gaf Shaver dinsdag aan. Het afstoten van onderdelen, of juist een agressieve overnamestrategie staan niet op de rol.
Nouryon wil zich concentreren om een sterkere omzetgroei, een verhoging van de productiviteit via slimme besparingen en een robuust niveau van de kapitaalinvesteringen
Financieel bestuurder Reinier Vree gaf dinsdag aan dat de huidige productiviteitsverbeteringen van 2 procent per jaar neerkomen op een besparing van 60 tot 70 miljoen euro. Dat gebeurt onder meer door processen slimmer in te richten en gebruik te maken van robotica. De ambitie is om te komen tot een productiviteitsverbetering van 3 procent per jaar.
Wat betreft de kapitaalinvesteringen mikt Nouryon op een niveau van 250 tot 300 miljoen euro per jaar, in de komende jaren.
Met de verkoop van Specialty Chemicals aan Carlyle was een bedrag van 10,1 miljard euro gemoeid. De verkoop van de speciaalchemietak van AkzoNobel was bedoeld om aandeelhouders tegemoet te komen. Die roerden zich afgelopen jaar na de vergeefse poging van het Amerikaanse PPG Industries om Akzo in te lijven. Het verfbedrijf keert het merendeel van de opbrengsten van de verkoop van het onderdeel aan aandeelhouders uit.